KLASYKI PO NASZEMU

50 ml Ginu z polskich botaników
100 ml toniku
plasterek jabłka

Do szklanki typu „copa” (możesz również użyć kieliszka do wina lub sprawdzić szklanki do g&t Mikrogorzelni) wsypujemy sporą ilość kostek lodu, następnie wlewamy gin oraz tonic i delikatnie mieszamy. Dekorujemy plasterkiem jabłka.

Dlaczego plasterek jabłka?

Delikatny aromat tego owocu najlepiej komponuje się z użytymi przez nas botanikami.

Jaki tonic rekomendujemy?

Tonik dobrej jakości, rzecz jasna! W naszych testach najlepiej wypadały klasyczne wersje Thomas Henry i Fever Tree, ale zachęcamy do testowania innych wersji i producentów.

40 ml wódki
30 ml soku z cytryny
20 ml syropu jabłkowego
20 ml białka z jajka

szczypta białego pieprzu

Całość shake’ujemy bez lodu by wszystko ładnie napowietrzyć i następnie z lodem. Przecedzamy do szklanki z lodem i dekorujemy kłosem żyta.

*sok z jabłka tłoczonego 1:1 z cukrem i odrobiną soku z cytryny

50 ml wódki
100 ml Thomas Henry Spicy Ginger Beer
świeżo wyciskany sok z jednej limonki

Do miedzianego kubka wsypujemy kostek lodu do pełna, wyciskamy jedną limonkę, następnie wlewamy wódkę i ginger beer i delikatnie mieszamy. Dekorujemy plasterkiem jabłka.

30 ml Ginu z polskich botaników
30 ml Campari
30 ml białego wermutu

Składniki dokładnie mieszamy w szklanicy z lodem i wlewamy do szklanki typu short ze świeżym lodem.

Dekorujemy skórką z cytryny.

SEZONOWE

JESIEŃ - ZIMA

40 ml Ginu zimowego
60 ml soku z antonówki Rezerwatu
łyżeczka syropu klonowego

Składniki dokładnie mieszamy w szklanicy z lodem i wlewamy do szklanki typu short ze świeżym lodem.

Dekorujemy plasterkiem jabłka (może być suszone).

30 ml Ginu zimowego
30 ml Campari
30 ml Padró Rojo (lub inny czerwony wermut)

Składniki dokładnie mieszamy w szklanicy z lodem i wlewamy do szklanki typu short ze świeżym lodem.

Dekorujemy skórką z pomarańczy i laską cynamonu, którą można podpalić, żeby lekko zawędziła szklankę i drinka.

50 ml Ginu zimowego
20 ml likieru Ancho Reyes (czerwonego)
20 ml świeżego soku z cytryny
10 ml syropu miodowego* 

Składniki wlewamy do szejkera z dużą ilością lodu i energicznie szejkujemy. Przecedzamy do schłodzonej szklanki typu coupe.

* w słoiku mieszamy miód z wrzątkiem w proporcjach 1:1; można trzymać w lodówce kilka tygodni

50 ml Ginu zimowego
20 ml likieru Ancho Reyes (czerwonego)
10 ml białego wermutu

Składniki dokładnie mieszamy w szklanicy z lodem i wlewamy do schłodzonego kieliszka do martini.

Dekorujemy skórką z pomarańczy

WIOSNA - LATO

50ml ginu
20ml świeżo wyciskanego soku z selera
20ml świeżego soku z cytryny
10ml syropu cukrowego

Składniki wlewamy do szejkera z dużą ilością lodu i energicznie szejkujemy. Przecedzamy do schłodzonej szklanki typu “coupe”.

50 ml ginu
25 ml syropu rabarbarowego*
25 ml świeżego soku z limonki

Całość shake’ujemy z lodem. Przecedzamy do szklanki ze świeżym lodem, dolewamy splash mocno gazowanej wody. Dekorujemy kandyzowanym zestem z rabarbaru.

*gotujemy wodę 1:1 z cukrem, wrzucamy pokrojony na kawałki rabarbar, gotujemy 10 minut i odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepuszczamy przez drobne sitko. Dobra rada – pozostały w sitku rabarbar koniecznie zjedz!