50 ml Ginu z polskich botaników
100 ml toniku
plasterek jabłka
Do szklanki typu „copa” (możesz również użyć kieliszka do wina lub sprawdzić szklanki do g&t Mikrogorzelni) wsypujemy sporą ilość kostek lodu, następnie wlewamy gin oraz tonic i delikatnie mieszamy. Dekorujemy plasterkiem jabłka.
Dlaczego plasterek jabłka?
Delikatny aromat tego owocu najlepiej komponuje się z użytymi przez nas botanikami.
Jaki tonic rekomendujemy?
Tonik dobrej jakości, rzecz jasna! W naszych testach najlepiej wypadały klasyczne wersje Thomas Henry i Fever Tree, ale zachęcamy do testowania innych wersji i producentów.
40 ml wódki
30 ml soku z cytryny
20 ml syropu jabłkowego*
20 ml białka z jajka
szczypta białego pieprzu
Całość shake’ujemy bez lodu by wszystko ładnie napowietrzyć i następnie z lodem. Przecedzamy do szklanki z lodem i dekorujemy kłosem żyta.
*sok z jabłka tłoczonego 1:1 z cukrem i odrobiną soku z cytryny
50 ml wódki
100 ml Thomas Henry Spicy Ginger Beer
świeżo wyciskany sok z jednej limonki
Do miedzianego kubka wsypujemy kostek lodu do pełna, wyciskamy jedną limonkę, następnie wlewamy wódkę i ginger beer i delikatnie mieszamy. Dekorujemy plasterkiem jabłka.
40 ml Ginu zimowego
60 ml soku z antonówki Rezerwatu
łyżeczka syropu klonowego
Składniki dokładnie mieszamy w szklanicy z lodem i wlewamy do szklanki typu short ze świeżym lodem.
Dekorujemy plasterkiem jabłka (może być suszone).
30 ml Ginu zimowego
30 ml Campari
30 ml Padró Rojo (lub inny czerwony wermut)
Składniki dokładnie mieszamy w szklanicy z lodem i wlewamy do szklanki typu short ze świeżym lodem.
Dekorujemy skórką z pomarańczy i laską cynamonu, którą można podpalić, żeby lekko zawędziła szklankę i drinka.
50 ml Ginu zimowego
20 ml likieru Ancho Reyes (czerwonego)
20 ml świeżego soku z cytryny
10 ml syropu miodowego*
Składniki wlewamy do szejkera z dużą ilością lodu i energicznie szejkujemy. Przecedzamy do schłodzonej szklanki typu coupe.
* w słoiku mieszamy miód z wrzątkiem w proporcjach 1:1; można trzymać w lodówce kilka tygodni
50ml ginu
20ml świeżo wyciskanego soku z selera
20ml świeżego soku z cytryny
10ml syropu cukrowego
Składniki wlewamy do szejkera z dużą ilością lodu i energicznie szejkujemy. Przecedzamy do schłodzonej szklanki typu “coupe”.
50 ml ginu
25 ml syropu rabarbarowego*
25 ml świeżego soku z limonki
Całość shake’ujemy z lodem. Przecedzamy do szklanki ze świeżym lodem, dolewamy splash mocno gazowanej wody. Dekorujemy kandyzowanym zestem z rabarbaru.
*gotujemy wodę 1:1 z cukrem, wrzucamy pokrojony na kawałki rabarbar, gotujemy 10 minut i odstawiamy na godzinę. Po godzinie przepuszczamy przez drobne sitko. Dobra rada – pozostały w sitku rabarbar koniecznie zjedz!
Zapisz się do Newslettera i zgarnij 10% zniżki na zakupy!
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |