Juniperus communis. Jałowiec. (Coniferae – Szyszkowe). Pospolity krzew na gruntach suchych, jałowych, piaszczystych. Kotki żeńskie w jałowcu dojrzewając stają się mięsiste, zrastają się razem tworząc rodzaj jagody słodkiej, żywicznej, trzyziarnowej. Właśnie owoce jałowca fructus Juniperi służą do lekarskiego użytku, głównie w weterynarji. Kwitnie w maju, jagoda zaś w jednym roku wyrasta i pozostaje zieloną, w drugim dopiero dojrzewa, stając się czarną, nalotem niebieskim okrytą. Zbiera się po dojrzeniu, rozściełając płótna pod krzaki i otłukując owoce kijem. Wysuszyć je należy dokładnie, zanim pójdą w worki. Zapotrzebowanie bardzo duże; jałowiec można zbierać wielkimi partjami. Zbyt łatwy na wywóz zagranicę.
Cytaty z książki Jana Biegańskiego „Podręcznik dla zbierających zioła lekarskie”, Warszawa 1914